Με τη μελέτη αυτήν αναλύεται το δικαίωμα πρόσβασης του πολίτη στα διοικητικά στοιχεία, σύμφωνα με το άρθρο 5 του ΚΔΔ/σίας και της αναθεωρημένης διάταξης του άρθρου 10 παρ. 3 του Συντάγματος του 2001. Γίνεται μία προσπάθεια ώστε να δοθούν όσο το δυνατόν περισσότερες απαντήσεις γύρω από τα ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή του δικαιώματος στα πλαίσια του ισχύοντος νομικού πλαισίου. Με αφετηρία τη νέα συνταγματική διάταξη, τις πρόσφατες νομολογιακές προσεγγίσεις, τα νέα δεδομένα στο χώρο του κοινοτικού δικαίου και κυρίως τις διάφορες απόψεις που έχουν γραφεί γύρω από το θέμα, η μελέτη αποπειράται να παρουσιάσει το δικαίωμα και τις πτυχές άσκησής του κατά τρόπο αναλυτικό και εξειδικευμένο.
Με την έκδοση του έργου αυτού καλύπτεται ένα σημαντικό βιβλιογραφικό κενό, με την έννοια της αναλυτικής παρουσίασης των επιστημονικών απόψεων και της νομολογίας σχετικά με την άσκηση του δικαιώματος, το αντικείμενο της πρόσβασης, τις εξαιρέσεις από την άσκηση, την δυνατότητα δικαστικής προστασίας κ.λπ.
Η χρησιμότητα του βιβλίου είναι μεγάλη για το νομικό της «πράξης», και κυρίως για κάθε δημόσιο λειτουργό, αφού πλέον καθημερινά μεταξύ διοικούμενων και διοικητικών υπαλλήλων ανακύπτουν ζητήματα από την άσκηση του δικαιώματος πρόσβασης σε διοικητικά στοιχεία. Η παρούσα μελέτη είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε δικηγόρους, νομικούς συμβούλους υπηρεσιών του Δημοσίου, των ΟΤΑ, αλλά και όλων γενικά των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ καθώς και δημοσίους υπαλλήλους, αφού μέσα από τη σύγχρονη επιστημονική και νομολογιακή παρουσίαση του ζητήματος θα βρουν απάντηση στα πολλά και ποικίλα ερωτήματα που καθημερινά ανακύπτουν.