Ο Πρόεδρος Διεύθυνσης Ανθρωπίνων Πόρων της Toyota στις ΗΠΑ, είχε πει σε μια ομιλία του τα εξής: «Οι Άνθρωποι είναι πίσω από την επιτυχία. Οι μηχανές δεν έχουν ιδέες, ούτε λύνουν προβλήματα ούτε αρπάζουν τις ευκαιρίες. Μόνο οι Άνθρωποι που εμπλέκονται κάνουν τη διαφορά. Κάθε εργοστάσιο μπορεί να έχει την ίδια τεχνολογία και ίδιες μηχανές, αλλά διαφέρουν μεταξύ τους στο βαθμό που αξιοποιούν και εμπλέκουν και τους Ανθρώπους τους. Το Ανθρώπινο Δυναμικό είναι αυτό που κάνει κάθε οργανισμό πραγματικά ανταγωνιστικό».
Ο επικεφαλής του Τμήματος ή της Διεύθυνσης Ανθρωπίνων Πόρων, ως κύριος εκφραστής της φιλοσοφίας της Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων, σε μια επιχείρηση ή σε έναν οργανισμό, επιβάλλεται να σταθεί ως γνώστης της ανθρώπινης, εργασιακής, επιχειρησιακής και κοινωνικής πραγματικότητας και ως επαγγελματίας, σύμβουλος, στρατηγικός εταίρος, ανανεωτής, ηγέτης, εμπνευστής, καθοδηγητής, αλλά και ως δημιουργός και προβολέας νέων ιδεών και νέων πρακτικών, με συγκροτημένο προσανατολισμό προς την πραγμάτωση των στρατηγικών στόχων της επιχείρησης.
Το σύγγραμμα αυτό είναι απότοκο πολύχρονης και πολύμοχθης μαθητείας, έρευνας, εμπειρίας και καθημερινής πρακτικής, αναφορικά με τη Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων, εμβαθύνοντας και στη δύναμη της ανθρώπινης επιδεξιότητας, τη μοναδικότητά της, καθώς και στη σημασία της αλλαγής στη σημερινή πραγματικότητα. Επίσης, προβαίνει σε μικρές αναφορές σχετικά με τη συμβολή του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού στη Διοίκηση του Ανθρωπίνου Παράγοντα.
Απευθύνεται κυρίως προς τους φοιτητές, τους επαγγελματίες, τα στελέχη των επιχειρήσεων, αλλά επίσης και σε κάθε φιλομαθή και ανήσυχο άνθρωπο που ενδιαφέρεται για το εν λόγω γνωστικό αντικείμενο και τη διεύρυνση του πνευματικού του ορίζοντα.