Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου αναφέρεται στις κύριες περιοχές καλλιέργειας του Ξινόμαυρου: Νάουσα, Αμύνταιο, Γουμένισσα, Βελβεντό και Ραψάνη, στα οικοσυστήματά τους, στα ποικίλα στοιχεία σχετικά με τους νομοθετημένους τύπους οίνων που παράγονται στις περιοχές αυτές, στην ιστορία, τη λαογραφία, τους αρχαιολογικούς χώρους και γενικά στην προβολή της πολιτισμικής κληρονομιάς και της ιστορικότητας των αμπελοοινικών αυτών περιοχών στις οποίες η ποικιλία έχει από αιώνες επιβιώσει.
Οι ιστορικές αναφορές ξεκινούν από τον πολιτισμό της χώρας των Μακεδόνων βασιλέων: τα αντικείμενα του πότου των Βασιλικών τάφων, τη διονυσιακή λατρεία και τους αρχαίους αμπελώνες. Ενώ για την εξέλιξη της αμπελοκαλλιέργειας στους νεότερους χρόνους, παρατίθενται μαρτυρίες γραπτών πηγών από τουρκικά αρχεία, εκθέσεις κυρίως Γάλλων προξένων, αρχεία διαφόρων Ευρωπαίων ηγεμόνων, καθώς και πληροφορίες περιηγητών και ιστοριογράφων.
Η ιστορική διαδρομή, πριν τη σύγχρονη εποχή, κλείνει με την ευεργετική παρουσία των προσφύγων, από την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών, που πολλοί από αυτούς ήταν φορείς αμπελουργικής παράδοσης.
Τέλος, ακολουθεί η βιωματική εξιστόρηση της σύγχρονης οινοπαραγωγής της Κεντροδυτικής Μακεδονίας, αφού είναι αυτή η ίδια η συγγραφέας που συνέβαλε καθοριστικά στην αναγνώριση των ζωνών παραγωγής του Ξινόμαυρου με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης.
Το κάλυμμα της βιβλιοδεσίας είναι επενδυμένο με ύφασμα με θερμοτυπικές εκτυπώσεις.